Passive solar, energy efficient and environmentally sustainable building design.

Public Buildings

Northcliffe Interpretive and Cultural Centre

The Northcliffe Interpretive and Cultural Centre is a compact building making efficient use of circulation space and designated areas appropriate to the requirements of each stakeholder.

Residential

Parkerville Residence

Situated on a large open site in the Perth hills, this residential compound has sheltered courtyard spaces providing shade, natural light to the interiors and direct sun to these interior spaces in winter. A standout design feature is the skillion roof line. This roof design allowed for high level windows to capture northern sun in winter and provided natural light and ventilation into the interiors of the building.

Kelmscott Residence

This house and granny flat development is located on a rear lot subdivision to a corner block allowing for street frontage. This street is in a heritage listed area of Kelmscott and the design needed to be sympathetic with the streetscape. This included verandas facing the street and resulted in a cottage feel to the design, which suited the owner’s ideas.

Beverley Studio

Conceived around the shape and form of the Mongolian Yurt, but constructed of more heavier and permanent materials.The owner uses the building as a weekender and possibly longer stays when time permits, for activities such as gardening, art and craft, and enjoying the country environment.

Gidgegannup Residence

An interesting construction feature of reverse brick veneer external walls was used in this house which is a long rectangular building.The owners had particular design ideas such as incorporating a large living space that could be opened to the outdoors. A solar pergola is over the north facing deck providing shelter from summer sun but allowing winter sun through onto the polished concrete floor.

Northcliffe Residence

This house is on approximately 100 acres of mostly cleared undulating pasture surrounded by the Karri forests of south west WA, with an existing dilapidated farm house and dis-used tobacco kilns which the owners have renovated for holiday accommodation and artists gallery / studio.The owners brief was for a passive solar working farmhouse with rammed earth walls. They wanted to be owner builders.

Byford Residence

The owner of this home had built with rammed earth in the past and was wanting to use this unique and tactile material again in her new house. She understood the thermal benefits and feeling of solidity living with this natural building material. The design brief was for a house with 3 bedrooms and a hobby room for an extended family and a self-contained granny flat under the main roof sharing a common laundry and alfresco area. There is a double garage, large verandah, courtyard spaces, and a separate storage building and rain water tank.

Hovea Residence

The design brief called for a passive solar home to suit a hills location with a ‘barn like’ open plan to the living areas and low maintenance materials and finishes.Consideration had to be given to a laundry/ mudroom, an activity/ study area and plenty of under-cover deck area.An unusual request was for 2 guest bedrooms, both with an ensuite and a dormitory bedroom for the children. The overall concept is of informal hills living with plenty of practical space.

Martin Residence

The owners of this house wanted an informal layout with easy access from the carport into the living area via a sheltered deck which has its own cloak cupboard and store room.This store has solid rammed earth walls and is built to be fireproof and can be used as a shelter from potential bush fires.