Parkerville Residence

Situated on a large open site in the Perth hills, this residential compound has sheltered courtyard spaces providing shade, natural light to the interiors and direct sun to these interior spaces in winter. A standout design feature is the skillion roof line. This roof design allowed for high level windows to capture northern sun in winter and provided natural light and ventilation into the interiors of the building.

A high-pitched skillion roof over the double carport accommodates all the photovoltaic and solar hot water panels, pitched to maximise the sun’s rays throughout the year. The client’s brief called for 4 bedrooms plus guest room, 3 bathrooms and powder room, living, meals and kitchen combined, separate lounge and dining, activity space in the bedroom wing, large undercover outdoor living, double carport and an undercover drying space, and considerations for a future pool.

P1010555

The building is made up of two pavilions with the entry linking both. One a bedroom and utility wing and the other the living and main bedroom wing. Spaces are only one or two rooms deep allowing for good cross ventilation aided by courtyard spaces. Northern sun is captured in the courtyard separating the two pavilions allowing winter sun into the activity and bedrooms. The study also receives natural light from the courtyard. Solar pergolas help shade northern windows and walls in summer.

Construction is double brick walls on a concrete slab with feature stone cladding to the entry area, fire place walls, and some courtyard walls.

A feature pond with a suspended steel mesh bridge to the main entry door adds a sense of calm and intrigue as you approach the entry along the sheltered walkway.

P1010492
Dads-Photoshop-(002)
P1010473